“ Degene die bij ons komt, proberen wij zo te overtuigen, dat ze graag terugkomen. ”
Bij Sillyfox kun je heel luxe en uitgebreid eten. Internationale en hippe gerechten, een gemoedelijke sfeer en Brabantse gezelligheid staan centraal. Wat chef Joppe betreft, hoeft het ook totaal niet chic. "Daarom geen linnen op tafel en niet in pak. We lopen op gympjes, juist om dát te laten zien. We willen juist niet dat chique uitdragen, maar het stadse gevoel."
Maak kennis met Joppe Sprinkhuizen, chef en eigenaar van restaurant Sillyfox in dé foodhotspot van het zuiden. Benieuwd bij welke lokale hotspots Joppe inspiratie haalt? Lees zijn favoriete tips hier.
‘Niks is saai in het restaurant, er staat van alles.’ [tekst gaat verder onder deze afbeelding]
Van wegrestaurant tot een restaurant met Michelinster
Al sinds zijn veertiende werkt Joppe in de keuken. Vroeger mocht je op jonge leeftijd meer werken en dat deed hij zodra hij vijftien werd. Alle lagen in de horeca heeft Joppe de afgelopen jaren doorlopen. "Ik ben begonnen in een wegrestaurant, daarna iets luxer, daarna een restaurant met Michelinster. Zo ben ik het hele land doorgegaan."
Zo heeft Joppe in Deurne, Herkenbosch, Roermond, Voorburg, Amsterdam, Waalre en Veghel gewerkt. Bij de laatste stop begon hij in 2015 als chefkok bij Proeflokaal van Maison den Boer. In 2017 nam de chef het roer over en bouwde het om tot Restaurant Sillyfox.
“Interieur van restaurant Sillyfox in Meierijstad.” [tekst gaat verder onder deze afbeelding]
Waar men naar links gaat, gaat Sillyfox naar rechts
Lekker jezelf zijn? Dan ben je bij Restaurant Sillyfox op het juiste adres. Voor Joppe is het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn in het restaurant. Lekker in korte broek komen dineren, met de sportschoenen aan, genieten van mooie wijnen. "Ik ben totaal niet chic, ik ben gewoon een echte Brabander. Ik vind het gewoon heel fijn om blije mensen te zien die gewoon van lekker eten houden." Liever stralen ze dan ook het stadse uit bij Sillyfox, met een vleugje perfectie. "Exclusiviteit, luxe; onze ervaring, ook van het personeel, passen we toe in het vak."
Dat Joppe het anders wil doen, is duidelijk. "We zetten niet standaard rechts in. Etiquette zijn ooit een keer bedacht, maar die zijn in mijn zaak helemaal niet logisch. Mijn keuken staat in het midden, alle tafels staan naar de keuken toe. Ook hebben wij het zo ingedekt, dat wij in spiegelbeeld indekken." Joppe en zijn team treden bewust buiten de gebaande paden, zonder het verkeerd neer te zetten. Joppe: "Alles wat wij doen, daar is over nagedacht."
Eén van de mooiste dingen van Sillyfox: het uitzicht over Veghel. [tekst gaat verder onder deze afbeelding]
Niks is hier saai, er staan van alles
Bij Sillyfox beginnen ze het diner met '7 Foxbites', zeven kleine hapjes vooraf. Met de lunch zijn dit er vijf. Waarom? Joppe legt het uit: "Op deze manier laten we mensen kennismaken met onze keuken. Het zijn kleine smaakbommetjes, waardoor de gasten zoiets hebben van: dit kan ik verwachten van het diner." Er zijn veel verschillende smaken, landen en structuren die terugkomen op het menu van Joppe. "Een van onze motto's is: met respect voor alles wat groeit en leeft, vanuit het verstand, vanuit het hart, eerlijke en verse producten van dichtbij, verrijkt met de wereldse touch. Daar staan we ook voor." Kraakvers topproducten van dichtbij. Zo komen de groentes uit Brabant en komt zowel de koffie als de gin van de Noordkade.
Eén van de andere mooie dingen aan Sillyfox, is toch wel het uitzicht. Aan de ene kant heb je de industrie, aan de andere kant het groene gedeelte. Dat is het contrast van Veghel en komt ook terug in Sillyfox. Joppe: "Sillyfox is ontstaan vanuit tegenstelling, conformistisch. Ik wilde geen standaard naam, meer een woordspeling, een geuzennaam. Iets waar je over na moet denken én een pakkende naam. Daar is Sillyfox uit ontstaan."
Chef Joppe en zijn gasten. [tekst gaat verder onder deze afbeelding]
"Dit is mijn tweede thuis."
Inmiddels is Joppe al 25 jaar werkzaam in het vak. Zijn gevoel daarbij? "Dit is mijn tweede thuis. Ik vind het heel erg fijn en het voelt niet als werk. Je bent met iets leuks bezig, je vak. Het is leuk om weer nieuwe gerechtjes te vinden en te combineren." Toch s er ook een keerzijde aan het vak. "Jarenlang heb ik ook 80 uur gewerkt in de week, ik deed er alles voor, omdat ik het zo leuk vond." Nadat Joppe Sillyfox heeft opgepakt, vond hij de balans tussen werk en privé. "Altijd maar alles voor de zaak, dat wil ik niet. Een van de redenenen waarom wij vier dagen in de week open zijn." Er is meer rust binnen het gezin van Joppe door die ene extra vrije dag. "Het kost omzet, maar je leven is ook heel veel geld waard."
Ondertussen is Joppe niet meer weg te slaan uit de Noordkade. "Mensen vinden Sillyfox overweldigend. We hebben geen chique zaak met wit gestuukte muren, maar een fabriekshal met beton en planten. Niks is saai en er staat van alles." Langzamerhand maakt Joppe het plaatje compleet om het daarna te finetunen. "We kunnen alleen maar beter worden. Durf jezelf in de spiegel aan te kijken. Er is namelijk altijd ruimte voor verbeteringen."