“ Als iemand zelf niemand heeft die zorg kan verlenen, is het fijn als wij dat als gemeenschap voor ze kunnen doen. Zo ging dat vroeger ook. ”
Stel: je woont in een dorp waar je buren ook je collega’s zijn, huishoudens meer energie opwekken dan dat ze verbruiken en waar je misschien wel honderd jaar oud kan worden. Klinkt onwerkelijk? Voor Ad Vlems uit Boekel is het de dagelijkse realiteit. Sterker nog: hij heeft dit dorp zelf opgericht. Lees snel verder, waan je in Ecodorp Boekel en ontdek het duurzame vakmanschap van Ad.
Ecodorp Boekel van bovenaf [tekst gaat verder onder deze foto]
Van ambitie naar een hechte gemeenschap
Ad liet er geen gras over groeien en verzamelde honderd mensen die voor hetzelfde doel wilden gaan. Boekel bood als eerste enthousiaste gemeente een plaats aan om dit project uit te voeren. Zo kreeg het plan binnen een half jaar handen en voeten. Ad: “Niemand wist hoe hij bouwen moest, we hadden geen enkele ervaring, maar onze ambities waren ongelofelijk hoog. We wilden per se laten zien dat mensen een positieve impact kunnen hebben op de wereld.”
Inmiddels wonen Ad en zijn vrouw met in totaal twintig huishoudens in Ecodorp Boekel, één van de tienduizend Ecodorpen wereldwijd. Het dorp is nog niet af, maar nu al ongelofelijk bijzonder. Het dorp pronkt tussen de weilanden in Boekel met haar grote ronde gebouwen, zonnepanelen op de daken en een groot voedselbos. Wanneer je het terrein betreedt, ontdek je dat de ronde gebouwen bestaan uit huizen, die in een cirkel naar elkaar toe gebouwd zijn. Dat hier een hechte gemeenschap woont, daar kun je niet omheen.
Cirkel drie van Ecodorp Boekel zonder steigers [tekst gaat verder onder deze foto]
De waardering voor het vakmanschap in Ecodorp
In het dorp steken Ad, zijn vrouw en hun medebewoners de handen uit de mouwen. De één werkt in de bouw, de ander in de boekhouding en weer een ander in de tuin, waar zij experimenteren met duurzame producten. En alsof het dorp zo nog niet bijzonder genoeg is, biedt zij ook nog onderdak aan mensen die mantelzorg nodig hebben. Ad: “Als iemand zelf niemand heeft die zorg kan verlenen, is het fijn als wij dat als gemeenschap voor ze kunnen doen. Zo ging dat vroeger ook.”
De waardering voor de bijzonder duurzame insteek van Ad en zijn dorpsgenoten is groot. Ze wonnen dit jaar niet alleen de Circulaire Ring als meest duurzame organisatie van Nederland, maar sleepten ook nog eens de Publieksprijs binnen. Een mooie bevestiging voor dit bijzondere dorp.
Groen bij Ecodorp Boekel [tekst gaat verder onder deze foto]
De charme van Boekel in Den Bosch Region
Omringd door vele weilanden, aan de noordzijde van een bos waarlangs de bijzondere Peelrandbreuk loopt, vind je echte Brabantse gastvrijheid en gezelligheid in Boekel. Boekel heeft een heel actief dorpsleven. toen het 700 jaar bestond, heeft 驮 op de tien inwoners vrijwilligerswerk gedaan om de vele festiviteiten tot een succes te maken, zodat de rest ervan kon genieten. De kermis is 驮 van de goedkoopste van Nederland, het jaarlijkse festival Boecult laat zien dat Boekelse mensen van muziek en feesten houden. Op de Auwerwetse Boekelse Oogstdag kun je de geschiedenis van Boekel herleven. Toen wij net een maand in Boekel woonde, fietste ik met mijn zoontje van zes jaar door Boekel en zag hij dat er alweer iets opgezet werd op de markt. Vol verbazing zei hij: ‘In Boekel is altijd wat te doen!’.
Rond Boekel zijn vele fietsroutes uitgezet, je kunt paintballen, shoppen in De Mouthoeve en natuurlijk een bezoekje brengen aan Ecodorp Boekel, waar altijd een bakje koffie of thee klaarstaat voor bezoekers.
Kippen bij Ecodorp Boekel [tekst gaat verder onder deze foto]
De eerste Vital Zone van Nederland
Als het aan Ad ligt, wordt het Ecodorp in Boekel de eerste Vital Zone van Nederland. Dat houdt in dat de bewoners een grotere kans hebben om honderd jaar of ouder te worden. Ad: “We verbouwen ons eigen voedsel en eten gezond, we krijgen veel beweging, hebben met onze duurzame visie een gezamenlijk doel en we delen een gemeenschapsgevoel.”
Ad is ervan overtuigd dat heel Nederland zo kan leven als in het Ecodorp in Boekel. Om je vast een stapje op weg te helpen, deelt hij een paar tips met je om je dag duurzaam door te brengen: “Het belangrijkste dat je kunt doen, is je tuin groen maken en zorgen voor zoveel mogelijk biodiversiteit. Als je dan ook nog eens minder vlees eet op een dag, ben je al heel goed bezig.”
Ecodorp Boekel is nog niet af, maar over zes maanden zetten vakman Ad en zijn dorpsgenoten de puntjes op de i. Ben je benieuwd hoe Ecodorp er dan bijstaat? Hou onze website in de gaten want over een half jaar verschijnt Ad hier weer om je opnieuw mee te nemen door het prachtige Ecodorp.
Plannen voor ontwikkeling Ecodorp Boekel [tekst gaat verder onder deze foto]