Kerk van Sint-Antonius Abt (1871) bij de Proostdije

Eerdenaren hadden een rotsvast geloof. Na het sluiten van de kapel bij de Vrede van Münster in 1648 bleef de wens om een eigen bedehuis bestaan. Wegens de afstand tot Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel gebruikten de katholieke Eerdenaren na 1672 een eigen schuurkerk. Op Rooise grond. Eerde was geen parochie. De priester die de mis bediende, heette daarom ‘proost’. 

De ‘proostdije’ Eerde werd in 1840 een zelfstandige parochie. De neogotische kerk van de Heilige Antonius Abt verving de schuurkerk. Ze werd in 1871 op Veghelse grond gebouwd naar ontwerp van architect Henri van Tulder. De pastorie bleef op Rooise grond. Het patronaatsgebouw uit 1906 verrees echter weer op Veghelse grond. Het katholieke geloof vormde een bindende rol in de gemeenschap. Het gaf identiteit aan de Eerdenaar. Daar kon geen grens iets aan veranderen.

Deze locatie (nummer 1) maakt onderdeel uit van de wandelroute Historisch Eerde, die is ontwikkeld door Heemkundekring Vehchele.

Locatie

Leaflet Sources: Esri, HERE, Garmin, USGS, Intermap, INCREMENT P, NRCan, Esri Japan, METI, Esri China (Hong Kong), Esri Korea, Esri (Thailand), NGCC, (c) OpenStreetMap contributors, and the GIS User Community