Oeteldonks rijke historie
Tijdens carnaval weerspiegelt de verkleedpartijen, muziek en later de optochten de creativiteit van de mensen. De voornaamste verklaring voor het ontstaan van het feest is dat mensen blij waren dat de dagen, na de vaak barre winters, weer langer werden. Een donkere periode werd afgesloten en een periode van voorspoed, de lente, brak aan.
Carnaval vóór Oeteldonk
Carnaval wordt vaak aangeduid met het woord Vastenavond of Vastelavond, wat met vruchtbaarheid te maken heeft. Eigenlijk was carnaval van oudsher een feest waarin de mensen vooral het lengen van de dagen en de vruchtbaarheid van gewas, mens en dier vierden. Pas later is carnaval onder invloed van de Rooms-Katholieke Kerk direct gekoppeld aan de kerkelijke kalender en de vastenperiode. Tijdens het feest konden de mensen zich nog eens goed uitleven voor de sobere veertig dagen van het vasten begonnen. Er zijn, onder meer in het Mirakelboek van de Sint-Jan, bewijzen gevonden dat al in 1444 gesproken werd over 'vastelavond'. Kortom: het feest wordt in Den Bosch al meer dan 550 jaar gevierd.
De geboorte van Oeteldonk
Al in Middeleeuws Den Bosch leeft de carnavalstraditie onder de Bosschenaren. Vanwege het grote aantal ongeregeldheden en om alles in goede banen te leiden, werd in 1882 de Oeteldonksche Club van 1882 opgericht. Sinds dat jaar organiseert de club het carnaval in Den Bosch, dat tijdens het feest omgetoverd is tot Oeteldonk. Bij de Oeteldonksche Club van 1882 zijn bijna alle carnavalsverenigingen uit de stad aangesloten. Ook beheert de club het Oeteldonks Gemintemuzejum. De Oeteldonkse Club organiseert jaarlijks een grote optocht van praalwagens. Sinds de Tweede Wereldoorlog leggen veel carnavalsverenigingen zich toe op het maken van de meest kunstzinnige praalwagens.
Oeteldonk vandaag de dag
Oeteldonk is vandaag de dag een springlevend dorp, met heel veel vrijwilligers en veel enthousiaste boeren en durskes, die elk jaar weer het bezoek van hun Hoogheid tot een waar volksfeest weten te maken. Een feest dat de Bosschenaren werkelijk in het bloed zit: de lange, kleurrijke geschiedenis van Oeteldonk is daar het bewijs van! Extra bijzonder: Oeteldonk heeft een prins, maar die komt van buiten Brabant en spreekt geen dialect maar ABN. Genaamd prins Amadeiro en hij arriveert per trein op Oeteldonk Centraol. Hierna kan het feest beginnen!
Wil je alles weten over Carnaval?
Breng dan eens een bezoekje aan het Oeteldonks Gemintemuzejum en ontdek de rijke historie van een bijzonder (inter)nationaal veelkleurig feest. Let op: tijdens Carnaval wordt er gefeest en is het museum gesloten.